S.T.A.L.K.E.R.
Четверг, 25.04.2024, 09:49
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Регистрация | Вход
Меню сайта

Разделы новостей
Группа Асфальт [0]
Все о группе Асфальт

Главная » 2011 » Декабрь » 15 » музичні задуми в домашніх умовах
музичні задуми в домашніх умовах
18:38
Завдяки технічному прогресу талановиті люди отримали можливість оживляти свої музичні задуми в домашніх умовах. Так, якість робіт буде різним. Не всі є професіоналами. Але у багатьох просто немає іншої можливості здійснити свої задуми, та й для деяких цікавих робіт можна обійтися без дорогого приміщення. Звичайно, удома можна записати і виконати далеко не всі, але ніхто і не намагається замінити своєю кімнатою студію. У цій статті, я збираюся поділитися деякими практичними порадами та ідеями на тему звукозапису в звичайній житловій кімнаті .. Якщо у вас знайдуться окремі додатки - надсилайте.

Сучасна техніка досягла цілком пристойної якості і стала доступною, на неї не варто списувати невдачі. Справа за головним. За знаннями, смаком, вмінням та фантазією. Постійно зустрічаються твердження, що вдома не варто навіть і намагатися отримати запис пристойної якості. Але все одно тисячі людей будуть записувати і записуватися будинку. Будинки комфортніше в побутовому плані і відсутні обмеження за часом. Хоча уявна простота процесу і швидкий результат поверхневого якості багатьом заважають отримати більш глибокі знання. Хтось піде далі, хтось пограється в звукорежисера і закине цю справу.

Записувати можна будь-які звуки і інструменти, хоч литаври. Хто може заборонити? Записатися то воно запишеться, але чи буде звучати натурально і природно або як попало, от у чому питання. І сусіди можуть побити. А ось акустична гітара цілком може вийти в записі дуже навіть пристойно.

Якщо ж робота зі звуком ведеться в областях синтезу і експериментів, і відсутня необхідність зберегти звучання саме цієї майстровий гітари впізнаваним серед інших, то акустика кімнати вже ні так страшна.

Що ж у домашній обстановці заважає проводити звукозапис з прийнятною якістю?

Основних проблем дві: сторонні шуми і ніяка (точніше занадто ЯКА паразитна) акустика кімнати.

До шумів в приміщенні, де ми знаходимося постійно, відбувається звикання, і ми перестаємо їх помічати. Але для якісної фонограми вони неприйнятні.

C шумами боротися непросто. Звук не черв'як. Питання не в герметичності приміщення. Наскільки багато звукових коливань проникне від сусідів і з вулиці, залежить від матеріалу стін, їх конструкції та маси. Тут ми нічого вдіяти не можемо. Що вже є - то є. Звичайну житлову кімнату все одно ніхто не дозволить забудовувати внутрішніми стінами, наповнювати скловатою і перетворювати на спец приміщення (у більшості випадків). Так що з зовнішніми шумами доведеться миритися і домовлятися. Одне з рішень - шафи переставити до стіни, за якою живуть більш галасливі сусіди і вибирати відповідний час для запису.

Вивчайте режим життя сусідів. Наприклад, влітку в неділю вранці, коли всі на дачі або сплять, та й машин їздить менше, буває самим тихим моментом у житті ...

Вікна повинні бути закриті. На дверну нішу зсередини кімнати добре б повісити килим або покривало.

Для швидкого розвішування та прикріплення різних матеріалів дуже зручно використовувати пружинні канцелярські затискачі, вони бувають різного розміру і коштують недорого.

Всі шумливі пристрою аж до годин повинні бути відключені або видалені з кімнати.

Не забудьте про блоки живлення і дроселі освітлення.

Стілець, табуретка, тапки - не повинні скрипіти.

Заздалегідь вчитеся не сопіти при включених мікрофонах.

Не пийте газованих напоїв. Не вживайте алкоголь при серйозній роботі. Навіть одна пляшка пива порушує точність сприйняття і дій. Хоча іноді творчий процес без цього не виходить;).

Зелений чай форева!

Не паліть. Пожежонебезпека такої кімнати підвищена, та й апаратура буде служити довше і працювати якісніше.

Не їжте галети, сухарики та іншу їжу, здатну залишити дрібні крихти на голосових зв'язках (особливо якщо збираєтеся співати).

Не лінуйтеся розігруватися, налаштовуватися і розспівуватися.

Намагайтеся не співати з папірця.

Сучасні технології дозволяють скласти партію з безлічі дрібних дивом удалих шматочків. Але енергетика великих фрагментів виконаних не просто по пам'яті (тим більше не з папірця), а від душі - набагато вище. Приступаючи до запису, володійте виконуваним матеріалом, а не репетирує перед мікрофоном.

 

Комп'ютер необхідно виносити в коридор, комору, кухню або іншу кімнату.

Управління процесом, якщо ви не берете участь у записі самі, краще проводити з іншої кімнати, користуючись селектором для зв'язку (дуже зручно). Інакше доведеться використовувати додатковий мікрофон, пульт, навушники або монітори.

Якщо ви збираєтеся бути присутніми у кімнаті, то можна подовжити шнури до всіх пристроїв керування комп'ютером (може знадобитися активний USB хаб з харчуванням, так як максимальне пасивне подовження USB складає 5 метрів.) USB зовнішні відео карти теж існують (зазвичай їх здатність становить 800х600, що цілком достатньо для процесу запису). Монітор кращий плоский, з вбудованим блоком живлення. Можна користуватися пультом ДУ для запуску і зупинки запису. У просунутому софті зручно налаштувати пару клавіш на синтезаторі (або ще якомусь міді пристрої) на включення-виключення запису.

Сигнал краще писати прямо, не використовуючи пульт, якщо це можливо за задумом і наявним тих можливостям.

Оцифровку в більшості випадків (при нинішніх стандартних потужностях) слід проводити не нижче 24 біта 96 кілогерц з максимальним рівнем записуваного сигналу, але не досягає граничного значення 0 Дб.

Існують нечутні шуми, то є різні електричні наводки. Іноді достатньо покласти шнур від гітари на підлогу - і вони з'явилися. Повернулись з гітарою трохи вбік - і вони зникли :-). Наведення можуть відбуватися звідусіль - стіни, монітор, підлогу. Сумно коли у сусідів включається присунутий до ваше стіні холодильник ...

Пристрої беруть участь в записі повинні бути підключені до однієї фазі електропроводки. Якщо фон все ж таки з'являється, то спробуйте попереворачівать вилки в розетках, поміняти положення проводів. Вони повинні, звичайно ж, бути грамотно розпаяні й пристрої підключені один до одного узгоджено. Правильне заземлення звичайно ж вітається, але така можливість є також далеко не у всіх.

Не економте на проводах і роз'ємах!

Витратьте заздалегідь деякий час і кошти на придбання або виготовлення необхідних кабелів.

 

Акустика у звичайної житлової кімнати ніяка. Будемо з нею боротися, намагаючись зменшити відбиття звукових хвиль. Простір на записі можна буде створити іншими засобами.

Наприклад кімната прямокутна, з одного торця двері - з іншого вікно. Ставайте спиною до дверей, обличчям до вікна на початку кімнати. Звук поширюється вперед по максимальній довжині і гаситися запнутими шторами. Частина його відбитися від штор, частина поглинутися ними ж, частина пройде і відіб'ється від скла. Знову частина відбитися від штори в бік скла і частина пройде крізь неї, трохи поглинув досягне мікрофона з тильного боку і вже потім відбившись від стіни за спиною виконавця потрапить із затримкою в мікрофон з правильного боку і далі знову відправитися у бік вікна. І так поки зовсім не поглинутися. Теж відбувається з відбитками від підлоги, стелі, предметів меблів. Звук відбивається навіть від вас. Вовняна кофта на записи в цьому плані краще шкіряного піджака :-). Якщо ж ви повернетесь обличчям до найближчої стіни, то відображення будуть набагато більш гучними і з меншою затримкою.

Поглинаючі предмети сприяють швидшому загасанню хвиль, зменшення кількості відображають поверхонь зменшує кількість віддзеркалень а уникнення паралельних поверхонь, що відбивають не дає можливості виникнути самоусіленія деяких частот, що відбувається при багаторазовому відбитті хвиль між двома поверхнями, відстань між якими пропорційно довжині звукової хвилі.

Багато клопоту під час запису і прослуховування доставляють стоячі хвилі. 2.50 -3 метри стелі, та ще таку ж відстань між стінами, народжують посилення частот в районі 125 і 250 герц. І ніякі колонки за 100000 вас від цього не врятують. Тому в домашніх умовах без контролю матеріалу в навушниках при вимкненій акустиці не обійтися.

Експериментуйте з місцем для мікрофона і виконавцем по площині кімнати і по висоті.

З шаф варто зняти дверцята. Якщо немає можливості зняти - то бодай трохи підняти, утворивши таку собі акустичну пастку і зменшивши кількість прямих кутів між відбивають світло. З книжкових полиць варто зняти скла. Тобто зменшити кількість вредноотражающіх звук поверхонь. Якщо є можливість повісити по всій кімнаті і на плоских поверхнях меблів штори з щільного матеріалу ворсистого, начебто оксамиту, то це вирішить багато проблем.

Знову приклад. Ви сидите на табуретці з гітарою поруч з шафою. Звук відбивається від поверхні шафи в мікрофон практично повністю. Але, якщо відкрити дверцята шафи, то частина звуку поглинутися вмістом (зазвичай м'яким), частина відбитого нутрощами шафи відбитися внутрішніми поверхнями дверцят і знову погаситься всередині, а зовнішні поверхні дверцят відіб'ють звук в неперпендикулярних до основних поверхонь кімнати напрямками.

Килими на стінах і підлозі вітаються. Особливо, що висять на деякій відстані від стіни. Дерев'яний брусочок можна подпіхнуть зверху і килим трохи відсунеться від стіни. Частина звуку, що проник через килим і відбилася від стіни відбитися від килима знову ж таки в сторону стіни. Частоти, рівень яких буде зменшено таким чином, залежать від цього самого відстані до стіни. Чим воно більше - тим поедаемая частота нижче.

Пальто, шинелі, повсть, дублянки (хутром назовні) та інше ганчір'я, великі сумки, наповнені ганчірками і відкриті зверху - це все може служити пастками для відбиваються звуків.

Наявні в будинку пледи, покривала, ковдри варто розвісити по відкритих ділянках стін і боковин шаф і стінок. Штори і фіранки запинають.

Дуже зручно використовувати такі чорненькі пружинні канцелярські затискачі з петельками. Вони відмінно тримають, їх легко знімати-одягати і можна вішати на гвоздики і прив'язувати мотузочками. Наприклад, ковдру можна щеп ними прямо на запнуті завіски, чим суттєво заглушите кімнату. А зняти всі - пара хвилин.

Прямокутну коробкової кімнати потрібно спробувати змінити шляхом створення похилих по відношенню до основних площинах поверхонь стін і стелі. Похилий стеля - велика удача для кімнати в якій проводитиметься запис.

Можна натягнути мотузку, але не поперек кімнати, а під кутом і повісити на неї плед або покривало з ворсистою поверхнею. Зручно для цього використовувати незадіяні мікрофонні стійки. Особливо це прігождается при одночасного запису двох виконавців. Маємо у своєму розпорядженні їх у різних кінцях приміщення обличчям один до одного, розділяючи або звукопоглинальним щитом або завісою, щоб не лізли один до одного в мікрофони. Хоча б на метр-півтора від підлоги. Вище не завжди можливо, так як виконавцям необхідно бачити один одного.

Можна натягнути мотузки під стелею і на них розкласти ковдри. Це суттєво зменшить відображення. Коротше, творчий безлад вітається. :-)

Мікрофон повинен бути спрямованим і закріплений не жорстко, а на якому-небудь підвісі щоб коливання підлоги від хлопнувшей поверхом вище дверей або включеної в сусідньому під'їзді пральної машини менше отруювали життя.

Звичайно можливе видалення фону в паузах між корисним сигналом вручну або за допомогою плагінів, але якщо його не чути в паузах, то це не означає що він не бере участі в погіршенні основного звуку.

Еквалайзером відтинайте частотний діапазон, використовуваний на даному треку. Наприклад, якщо найнижча нота у вашій вокальної партії - Х, то якісним фільтром приберіть частоти все що нижче Х-тон. При запису акустичної гітари, де нижня нота - ~ 80Гц, можна видаляти все що нижче 70Гц. Звичайно перевіряється на слух і по спектраналізатору.

Мікрофон дуже далеко від виконавця ставити не варто. Чим ближче - тим менше паразитної акустики і шумів. Але не завжди близьке розташування мікрофону дозволяє отримати природний звук. Відстань підбирається шляхом експериментів у залежності від бажаного звуку.

Поп-фільтр для вокалу (тут описано як його виготовити в домашніх умовах) необхідний не тільки для захисту мікрофону від слюней і задування. Він дозволяє контролювати відстань, що особливо важливо при багатьох дублях, продовженні записи в інший раз і допомагає недосвідченим виконавцям.

Глушіть резонуючі поверхні (дека піаніно і тд.)

У результаті всіх цих дій, кількість шуму, дістати сусіда, також зменшиться.

Може що ще згадаю, багато моментів здаються самі по собі зрозумілі і не відразу вдається загострити на них увагу.

Так, все НЕ, які трапляються в різних довідниках по роботі зі звуком діляться на дві категорії:

1. НЕ, пов'язані з безпекою людей і працездатністю пристроїв. Це справжні НЕ

2. Рекомендаційні НЕ. Не стільки заборона, скільки інформація. Нікого не повинно хвилювати де, в яких умовах і як створена фонограма, якщо вона відповідає встановленим вимогам і вам вдалося реалізувати свій задум.

Просмотров: 514 | Добавил: asfalt | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Поиск

Друзья сайта
STALKER

http://glammetal.ru/
S.T.A.L.K.E.R. FanSite
stalker hacks


Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz